2009/09/01

sofia (laulja, mitte linn)








Sofia Rotaru - Kto-to
LP: C60-07083-4
7": M62-38341-2

see lugu on võetud sofia rotaru kolmandalt albumilt. tegu on järjekordse nõukogude liidu superdiivaga, tema on pärit aga moldaaviast, nii et kergelt eksootika teema. üldiselt võib tema esimest kolme albumit soovitada, tema saateansambliks oli päris lahe ukraina grupp "Chervona Ruta", kellele biit ja funk polnud võõras. kuigi ka erinevate orkestritega tegi ta koostööd. sellel kolmandal lp-l on nii umbes 3-4 head lugu. tegelikult isegi paremad kui see siin kuulatav, aga panin selle üles sellepärast, et see on olemas ka ühel 7tollisel plaadil, kus on ka teisi esitajaid. plaat on ka mono variandis ja selle singli pealt ma lindistasin ta ka siia üle.
nüüd kui hakkasin uurima loo päritolu, sest leibli järgi on tegu vene keelde tõlgitud looga, jõudsin ma sinnani, et see lugu oli ainuõige siia panna. pärast helilooja nime kirillitsast ladina tähestikku üle viimist koorus välja nimi Halina Frąckowiak. poola lauljatar, kelle albumid on üldiselt kõrges hinnas, eriti tema esimene album. lisaks laulis ta ka poola kultusplaadil biitansamblit ABC. nende ainus album on isegi paras funk teos. lugude nimesid võrreldes jõudsingi sinnani, et Sofia Rotaru "Kto-to" on originaalis Grupa ABC lugu "Ktoś". kahjuks peab tunnistama ka, et originaal on parem, aga lahe kaver sellegipoolest.

i have this track on LP, but i'm giving away my mono single of same single, so i thought i'll record it for blog. Sofia Rotaru was another superstar singer in ussr, at least in 80s. started recording in early 1970s and i can definitely recommend her three first albums, most of tracks on them are played by ukrainian group "chervona ruta", who could be pretty beaty and funky. she is moldavian heritaged and ukrainian singer actually, she has sung in many different languages.
this track "kto-to" is available on her third lp, there's actually 3-4 good tracks. it is cover, i started to research today, who's original author. it was by Halina Frąckowiak. some of you might know her polish lps, which can be pretty good. she also sang on polish beat/funk group's Grupa ABC album. and this particular track is actually from that album, called originally "Ktoś". you can hear original below and cover in russian above.

Grupa ABC Andrzeja Nebeskiego - Ktoś
Sofia Rotaru @wikipedia

No comments: